2013 m. rugsėjo 28 d., šeštadienis

S.Rachmaninovas

1873 03 20(04 01) - Novgorodo gubernijoje Onego dvare buvusiam Gardino husaru pulko karininkui Vasilijui ir jo žmonai Liubovei Butakovai gimsta sūnus Sergėjus. Pirmieji 9 metai prabėga pas senelę S. Butakovą. Pirmosios pamokos pas A. Ornatskają.1882m. Rachmaninovai nusigyvena. Šeima persikrausto į Peterburgą. Sergėjus įstoja į Peterburgo konservatorijos perngiamąją klasę.1885m . Pusbroliui pianistui A. Ziločiui patarus, Sergėjus siunčiamas į Maskvą mokytis pas garsų pedagogą N. Zverevą. 1888m. Sergėjus pereina į aukštesniąją -A.Ziločio klasę. Po metų pradeda lankyti teorijos ir kompozicijos klasę.
1890m. pradeda rašyti Pirmąjį koncertą fortepionui. 1891m. baigia konservatorijos fortepiono klasę ir parašo Pirmąjį koncertą fortepijonui. Dar po metų sukuria operą "Alekas" pagal Puškino "Čigonus". Baigia Maskvos konservatorijos klasę. Po metų ,pavasarį, operos "Alekas" premjera Didžiajam teatre. Tais pačiais metais , jau po premjeros rudenį miršta Čaikovskis.

Rachmaninovas visą gyvenimą vengė tiesmukai cituoti folklorą arba apeigų melodijas. Jis panaudodavo tik kai kurias intonacijas , menininko sąmonėje jos suskambėdavo visai kitaip.
Sergėjaus dienotvarkė suiro. Jis dirbdavo po 10-12h per dieną apimtas keisto pašėlusio atkaklumo. Nuo "Aleko" laikų jis dar nebuvo patyręs nieko panašaus.
"Pavasaio vandenys" dedikuotas A. Ornatskajai po 10m. virto kone Rusijos "visuomeninio pabudimo simboliu".
" Muzikinių momentų " puslapiai buvo kupini dainingo, grynai rachmaninoviško maištingumo, juose jau grumėjo tie pykčio, nepasitenkinimo, kovos motyvai, kurie vėliau galingai skambės preliuduose, etiuduose ir fortepijoninėse sonatose.
Rachmaninovas gyveno ir dirbo žmonių laimei, jų labui. Maskviečių kelią į širdis užkariavo 3 koncertu fortepijonui.


Baigęs konservatorija Rachmaninovas retai susitikdavo su Aleksandru Skriabinu .Nors ir turėdamas individualų savitą kūrybos braižą ,susiformavusi jaunystėje Skriabinas kaip kompozitorius iš pradžiu buvo labai veikiamas Šopeno muzikos. Paskui pradėjo ieškoti savarankiško kelio. Rachmaninovas šitiems ieškojimams buvo gana abejingas. Jam , savo mūzą išauginusiam iš rusų meloso šaknų, Skriabino pastangos issiskverbti į abstrakčių bendražmogiškų idėjų pasaulį buvo svetimos . Ir neretai atrodydavo ,kad Skriabinas veltui švaisto savo didžiulį kompozitoriaus talentą. Skriabino kūriniuose iš tiesu buvo daug naujovišku , netikėtai drąsiu , susidomėjimą keliančiu dalyku.

" Štai jam , galvojo Rachmaninovas, eina jau 37m. Kai ko jis žinoma pasiekia pirmiausia turbūt šlovės. Bet argi taip labai jos troško? Jam kaip menininkui nepalyginamai svarbiau atrodė muzikoje nuoširdžiai iki galo išreikšti asmenybę , atskleisti kūrybines dvasines galias ir sugebėjimus, žmonių sielose žadinti meilę , šilumą ,paguodą, tvirtybę, tikėjimą gyvenimu. Jis ir pats pasisemdavo šių vertybių prieš estradą matydamas šimtus švytinčių veidų.
.."Kažkas yra pasakęs :nauji laikai-nauji paukščiai , nauji paukščiai -naujos dainos. Gerai pasakyta. Bet mūsų padangėje paukščiai ne visi nauji, o naujas dainas traukia blogiau negu senieji."


Muzika apvalo klausytojo sielą, skatina taurius ir drąsius veiksmus , padeda jam grumtis su chaosu, stichija su žemais savo instinktais, ikvepia ji dideliems istoriniams žygdarbiams -vadinasi , tai tikra muzika, žengianti savo epochos avangarde"

-Skriabinas -tikras , didis menininkas . Aš jaučiu jo įgimtą muzikalumą , visa tai ką jis atsinešė ateidamas į šį pasaulį , ir visada stengiausi tą muzikalumą perteikti , nes juk kiekvieno gyvo muzikanto pareiga,kitam jau mirusiam , papasakoti publikai , kaip jis girdi jo muziką,- štai aš keliauju per rusų žemę, ir pasakoju.
-Radijas-nepakankamai tobulas instrumentas muzikos interpretacijai. Kita vertus, jis leidžia klausytis muzikos pernelyg patogiai. Aš nemanau, jog atsipalaidavus galima klausytis tikrai didžiu kūrinių. Norint suvokti muziką, reikia intelekto itampos, budrumo ir emocinio imlumo. Jus negalite būti toks, kai sėdite namie , užkoręs kojas ant kėdės atkaltės. Muzikos klausymasis kur kas sudėtingesnis dalykas. Nevalia jos tik "siurbti"


" Miręs tik tas , kurį visi užmiršo"

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą